Tyveri av
sykkel

Hvordan reduserer jeg
sannsynligheten for tyveri?

Kom i gang idag! Klikk her for å registrere syklene dine gratis.

Redusere sannsynlighet for sykkeltyveri

Wirelåser

Vær oppmerksom på at wirelåser kan kuttes enkelt ved hjelp av en solid tang. Vi har sett testeksempler der 3 wirelåser ble kuttet på 3 sekunder. Wirelåser kan være tilstrekkelig til å holde unna forbipasserende tyver som ikke har planlagt tyveriet på forhånd, men de er ineffektive mot målrettede tyver.

Hold oversikt

Samle en mappe med informasjon for alle syklene dine, som inneholder kvitteringer, serienumre/rammenumre, og bilder. Registrer sykkelen din i et sykkelregister.

Låsing

Lås alltid sykkelen fast til noe. Jo tettere U-låsen sitter inntil sykkelen, desto vanskeligere er det å komme til med nødvendig verktøy. Tyvene misliker det sterkt.

To eller flere

To eller tre låser er bedre enn en! (til og med wirelåser kan hindre noe). Jo vanskeligere du får det til å se ut som det er å stjele sykkelen, desto mindre sannsynlig er det at tyven vil bry seg med å plundre med det. Er det flere sykler i nærheten som ser like dyre ut eller dyrere, men enklere ut å stjele, er det gode muligheter for at tyven velger en av de andre.

Dekorer sykkelen

Dekorer sykkelen på en måte som gjør den uvanlig. Den trenger ikke se stygg ut, bare dekorasjonen gjør at den skiller seg ut, slik at den er lite fristende å stjele fordi den er så lett å kjenne igjen. Det handler ofte om at det er enklere å stjele sykkelen ved siden av, som er mindre spesiell.

Ikke navn og adresse

Ikke merk sykkelen med adressen din. Spesielt er det et godt poeng for en dyr sykkel. Er sykkelen dyr, er det ikke noen god ide å fortelle tyven hvor du bor. Du risikerer at tyven kommer hjem til deg for å sjekke om det er enkelt å stjele sykkelen derfra.

Lås både hjulene og rammen

Det kan kanskje være fristende å slurve litt med låsningen, men i tillegg til å låse sykkelen til noe, bør du også låse slik at ikke er enkelt å ta med seg f.eks. bare et hjul.

Oblat

Kjøp oblat til sykkelen. Det koster ikke mye, men gjør det enkelt for de som finner sykkelen å bidra til at den kommer tilbake til deg. Oblat har også en preventiv effekt: Det er litt mindre fristende å stjele sykkelen. Er sykkelen merket med oblat kan det også godt hende den er merket på annen måte som ikke er synlig. Det kan ikke tyvene vite. Da velger de kanskje en annen å stjele.

Sikring mot å fjerne hjul

Det finnes låsemekanismer som kan monteres i hjulet og fungerer slik at sykkelen må snus på hodet for at man skal kunne fjerne hjulet. Er sykkelen låst fast, er det umulig å snu den opp ned. Alternativt finnes det andre typer låsbare bolter du kan kjøpe til hjul (og bl.a. sete). Forhør deg i sportsbutikken.

Elsykkel-display, evt. batteri

Har du en elsykkel med display og batteri som enkelt kan fjernes, så gjør det til en vane å alltid faktisk fjerne disse delene når du forlater sykkelen. Uten motor som fungerer er en elsykkel som regel tung å ta med seg.

Sjekk låstester

Bruk sykkellåser som er godt armert. Søk på nettet og bestem deg for en lås som er testet og gir gode resultater på robusthet mot forsøk på kappe over. Både ABUS (sikkerhetsskalaen går fra 1 til 15) og Kryptonite (sikkerhetsskalaen går fra 1 til 10) får gode skussmål . Låsene leveres med forskjellig sikkerhetsnivå. Sørg for å velge noe som har høy rangering: (Kryptonite). Du får også kjøpt det i Norge.

Unngå at annonseringen medfører innbrudd hjemme!

Ved salg av sykkel på Finn.no eller ved annen annonsering og spesielt om du har en dyr sykkel:

Husk at tyvene også aktivt bruker Finn.no og andre annonseplasser til å få tips om hvor det befinner seg dyre sykler de kan stjele.

For å unngå at sykkelen du skal til å selge blir stjålet, tenkt godt gjennom hvilke opplysninger du oppgir i annonsen som kan identifisere hvor du bor. Vær forsiktig med å oppgi adresse, telefonnummer og annen informasjon som kan fortelle tyven hvor de finner den kostbare sykkelen. Telefonnummeret kan brukes til å slå opp din adresse i telefonopplysningstjenester. Mange har opplevd at sykkelen blir stjålet før den har blitt solgt. Sørg også for ekstra sikkerhet og låsing av sykkel og oppbevaringssted i forbindelse med salg av spesielt dyre sykler.

Hvis sykkelen blir stjålet

Anmelde tyveri av sykkel

Politiet har en egen side hvor du kan fylle ut alle relevante opplysninger og anmelde et tyveri av sykkel. Av opplysninger de spør etter, er både fabrikat, modell og rammenummer, samt verdi viktige opplysninger. De spør også etter hvilket forsikringsselskap sykkelen er forsikret i, og polisenummer. Av andre opplysninger, er gjerningssted og tidspunkt. Hvis sykkelen ble stjålet ved innbrudd kan du ikke levere anmeldelsen over Internett.
Du finner skjemaet her: Anmeldelse av sykkeltyveri.

Husk også å merke sykkelen som registrert savnet! Det gjør du under "Mine sykler/registrere ny->Vis/skjul redigering". Kryss av for "Savnet"

Gjør noen forbedringer allerede i dag

Sykkeltyver gjør i mange tilfeller et raid hvor de i et område tar med seg alt de finner av sykler . Etter å ha fylt opp så de ikke har mer plass tilgjengelig til flere sykler og det fremdeles passer å stjele flere, settes ofte tyvgods igjen på et tilfeldig sted hvor de har funnet andre, mer attral sykler å ta med seg. Er syklen da merket med et oblat er sjansen både større for at noen tar kontakt slik at sykkelen kommer tilbake til rett eier. Risikoen er også større for tyven ved å ta med sykler merket med oblat.

Bestille oblat:
Det gjør du ved å først: logge inn. Sykkelen registreres deretter hvis den ikke allerede er lagt inn. Gå deretter til menypunktet "Bestille oblat". Etter innloggingen finner du det i menyen øverst til høyre.

Vi ønsker deg en riktig god sykkeltilværelse!

Kom igang
nå!

Det er enkelt å registre sykler.
Registrering er som det alltid har vært - helt gratis!

På sykkelreg.no påløper ingen faste kostnader.

Registrer sykkel
Eller les mer
[Google annonse]