Tyveri av sykkel

  Anmelde tyveri av sykkel

  Politiet har en egen side hvor du kan fylle ut alle relevante opplysninger og anmelde et tyveri av sykkel. Av opplysninger de spør etter, er både fabrikat, modell og rammenummer, samt verdi viktige opplysninger. De spør også etter hvilket forsikringsselskap sykkelen er forsikret i, og polisenummer. Av andre opplysninger, er gjerningssted og tidspunkt. Hvis sykkelen ble stjålet ved innbrudd kan du ikke levere anmeldelsen over Internett.
  Du finner skjemaet her: Anmeldelse av sykkeltyveri.
  Husk å merke sykkelen som registrert savnet! Det gjør du under "Mine sykler/registrere ny->Vis/skjul redigering". Kryss av for "Savnet"

  "Tyveristafetten"

  Sykkeltyver gjør i mange tilfeller et raid hvor de i et område tar med seg alt de finner av . Etter å ha fylt opp så de ikke har mer plass tilgjengelig til flere sykler og det fremdeles passer å stjele flere, settes ofte tyvgods igjen på et tilfeldig sted hvor de har funnet andre, mer attral sykler å ta med seg. Er syklen da merket med et oblat er sjansen både større for at noen tar kontakt slik at sykkelen kommer tilbake til rett eier. Risikoen er også større for tyven ved å ta med sykler merket med oblat.

  Bestille oblat:
  Det gjør du ved å først: logge inn. Sykkelen registreres deretter hvis den ikke allerede er lagt inn. Gå deretter til menypunktet "Bestille oblat". Etter innloggingen finner du det i menyen øverst til høyre.

  Tips for hvordan du reduserer sannsynligheten for sykkeltyveri

  • Vær oppmerksom på at wirelåser kan kuttes enkelt ved hjelp av en solid tang. Vi har sett testeksempler der 3 wirelåser ble kuttet på 3 sekunder. Wirelåser kan være tilstrekkelig til å holde unna forbipasserende tyver som ikke har planlagt tyveriet på forhånd, men de er ineffektive mot målrettede tyver.
  • Samle en mappe med informasjon for alle syklene dine, som inneholder kvitteringer, serienumre/rammenumre, og bilder. Registrer sykkelen din i et sykkelregister.
  • Lås alltid sykkelen fast til noe. Jo tettere U-låsen sitter inntil sykkelen, desto vanskeligere er det å komme til med nødvendig verktøy. Tyvene misliker det sterkt :-).
  • To eller tre låser (tilogmed wirelåser) er bedre enn en. Jo vanskeligere du får det til å se ut som det er å stjele sykkelen, desto mindre sannsynlig er det at tyven vil bry seg med å plundre med det. Er det flere sykler i nærheten som ser like dyre ut eller dyrere, men enklere ut å stjele, er det gode muligheter for at tyven velger en av de andre.
  • Dekorer sykkelen på en måte som gjør den uvanlig. Den trenger ikke se stygg ut, bare dekorasjonen gjør at den skiller seg ut, slik at den er lite fristende å stjele fordi den er så lett å kjenne igjen. Det handler ofte om at det er enklere å stjele sykkelen ved siden av, som er mindre spesiell.
  • Ikke glem å låse både hjulene og rammen.
  • Kjøp oblat til sykkelen. Det koster ikke mye, men gjør det enkelt for de som finner sykkelen, å bidra til at den kommer tilbake til deg som eier. Oblat har også en preventiv effekt: Det er litt mindre fristende å stjele sykkelen. Er sykkelen merket med oblat kan det også godt hende den er merket på annen måte.
  • Det finnes låsemekanismer som kan monteres i hjulet og fungerer slik at sykkelen må snus på hodet for at man skal kunne fjerne hjulet. Er sykkelen låst fast, er det umulig å snu den opp ned. Alternativt finnes det andre typer låsbare bolter du kan kjøpe til hjul (og bl.a. sete).
  • Har du en elsykkel med display og batteri som enkelt kan fjernes, så gjør det til en vane å alltid faktisk fjerne disse delene når du forlater sykkelen.
  • Bruk sykkellåser som er forsikringsgodkjent (FG-godkjent).